top of page
Vastasyntyneenkuvaus kotona
Lapsikuvaus Kuopio - Valokuvaaja Kuopio
Vastasyntyneenkuvaus kotona

ELÄMÄN IHME

VASTYSYNTYNEENKUVAUS KOTONA

Aivan mahtavaa! Olet varannut tai varaamassa ajan vastasyntyneen kuvaukseen kotonanne. Pieni ihme on pian täällä ja elämänne mullistuu aivan uudella tavalla, olipa kyseessä sitten esikoinen tai uusi sisarus. Omia voimavaroja synnytyksen jälkeen ei voi aina ennustaa etukäteen. Kotikuvaus on erinomainen vaihtoehto saada talteen ensihetket silloinkin, jos voimia ei ole lähteä liikkeelle studiokuvaukseen aivan heti. Koti on vauvalle tuttu, turvallinen ja stressitön ympäristö ja siksikin oiva valinta kuvaukseen. Kotona saamme persoonallisia kuvia, jotka kertovat tarinaa juuri tästä elämänvaiheesta. Ja mikä parasta, sinun ei tarvitse pakata kaikkea vaatetta ja tavaraa mukaan (sitähän vauvan kanssa riittää...), puhdistaa autoa lumesta ja jännittää ajomatkaa vauvan kanssa. Loistava valinta, sanon minä! 

TURVALLISUUS

Vastasyntyneen- ja vauvakuvauksissa turvallisuus on todella tärkeää. Kuvaan vauvaa asennoissa, joissa hänellä on hyvä olla: tavallisimmin selällään, kyljellään, masu vanhemman vatsaa tai rintaa vasten.   Vauvan käsittelyssä ja siirtämisessä vanhemmalta toiselle tulee noudattaa varovaisuutta. Mikäli sinulla ei ole hyvä ja varma asento vauvaa pidellessä, kerro kuvaajalle ja vaihdetaan asentoa . Mikään asetelma tai kuvakulma ei saa koskaan olla tärkeämpää kuin vauvan hyvinvointi. 

Minulla on aina kameran hihna kaulan ympärillä, jotta kamera ei voi tippua pienen aarteenne päälle. 

Vastasyntyneenkuvaus kotona

MITÄ PÄÄLLE KUVAUKSIIN PERHEELLE?

Luonnonläheiset, vaaleat tai keskisävyiset värit sopivat kauniisti vauvan ihoa vasten. Suosittelen valkoista, luonnonvalkoista, beigeä tai konjakin sävyistä asua. Monet värit voivat heijastaa väärää sävyä vauvan kasvoille, joten neutraalit sävyt ovat varma vaihtoehto.

 

 Suosittelen koko perheelle päälle jotain vaaleamapaa/murretumpaa vaihtoehtoa kuin mustaa. Musta väri on ok esimerkiksi housuissa, mutta ainakin yläosassa kannattaa olla jotakin vaaleampaa sävyä. Kotona kuvatessa valoa on usein rajattu määrä, joten vaaleat asut auttavat tuomaan valoa kasvoille.

 

Useita voimakkaita printtejä vaatteissa kannattaa välttää, suosittelen yksivärisiä paitoja tai hyvin hillittyjä kuvioita. Hyvä tapa löytää sopiva vaatetus koko perheelle on asetella vaatteet vierekkäin sängylle ja katsoa, onko väriskaala tasapainoinen.

Myös materiaaleilla on merkitystä. Mukavan näköiset, pehmoiset ja luonnolliset materiaalit näyttää kuvissa ihanalle. Puuvillaiset ja villaiset asut ovat suosikkejani! Tärkeintä on kuitenkin, että pukeudut (puet vauvan) oman persoonasi mukaan vaatteisiin, jossa on hyvä olla. Yhtä oikeaa tyyliä ei ole ja on tärkeintä, että tunnet olosi kotoisaksi vaatteissasi.

MITÄ PÄÄLLE KUVAUKSIIN VAUVALLE?

Suosittelen vauvalle kuvauksiin yksinkertaista asua. Voit ottaa mukaan omia vaihtoehtoja tai lainata studion asuja (koko 50cm).  Vauvojen asut menevät helposti myttyyn sylikuvissa, joten esimerkiksi pelkät bloomersit vaipan päällä tai vauvan ympärille kiedottu harso/viltti on hyvä vaihtoehto. Ihon sävy näyttää kuvissa kauniille.

 

Vauvaa voi kuvata myös body päällä. Mikäli tämä on valintasi, suosittelen mahdollisimman napakkaa bodyä, ettei kangasta jäisi ruttuun. Kietaisumallin bodyn kaula-aukko alkaa helposti repsottaa kuvissa (vaikka onkin helpompi pukea), joten suosittelen edestä umpinaista bodya. Studiolla on valkoinen body (koko 50cm).

Vauvan voi pukea myös vaatteisiin (esim paita+housut), mutta näissäkin suosittelen huomioimaan sopivan koon. 

Yksi vaihtoehto on ottaa vauvasta nakukuva. Tämä toimii mielestäni parhaiten, kun vauva on masu vasten vanhemman rintaa. 

Studiolla on myös pari vaaleaa kapalokangasta, jotka toimivat parhaiten vauvaa korissa kuvatessa unten mailla.

VOINKO VAIHTAA VAUVALLE VAATETTA KUVAUKSISSA?

Kyllä voit vaihtaa, mutta suosittelen yhtä tai maksimissaan kahta asua. Yhdellä asulla kuvaaminen tekee kuvauksesta joustavampaa, kun voimme vaihtaa kuvausaihetta yksilökuvista perhekuviin ja toisinpäin vauvan tuntemuksia seuraillen ilman riisumista ja pukemista. Jos vauva on juuri rauhoittunut unille, on suotavaa antaa hänen jatkaa uniaan sama asu päällä. Asuja voi varata useamman ja katsotaan tilanteen mukaan, milloin on sopiva hetki vaihtaa vai kuvataanko yhdellä asulla.

Vastasyntyneenkuvaus kotona

VALMISTAUTUMINEN KUVAUKSIIN

Ota huomioon ainakin seuraavat asiat valmistautuessasi kuvauksiin:

Jos sinulla on silmälasit, puhdista ne huolellisesti ennen kuvauksia. Silmälasien kanssa katson kuvakulmia tarkemmin, jotta vältymme heijastuksilta.

Puhelin unohtuu helposti etutaskuun ja voi pullottaa kuvissa. Säilytä puhelinta jossain muualla kuvausten ajan.

Tarkasta niin omat kuin vauvankin kasvot vielä kerran ennen kuvauksia.  Rähmä jää helposti huomaamatta, mutta näkyy lähikuvissa selvästi. Tarkasta myös korvat.

Siisti sormenkynnet, kynsivallit ja varpaankynnet ennen kuvauksia (jos olette avojaloin).

Tarkasta, että korut ovat oikein päin ja ettei sinulla ole mitään ylimääräistä (esim pompula tai aktiivisuusranneke unohtuu helposti käteen.

Katso, ettei pesulappu näy läpi vaatteista. Leikkaa repsottava langat pois. Silitä vaatteet tarvittaessa ja kuljeta ne hengarissa matkan aikana.  Paitojen hihojen sivupuolelle jää helposti silitys tai viikkausraita.

Suosittelen ottamaan mukaan varavaatteet niin vauvalle kuin itsellennekin.

MITEN OLLA KUVISSA?

Yleisohje perhekuviin on, että olkaa kuin minua ei olisikaan eli keskittykää olemaan toisillenne läsnä ja kääntykää enemmän toistenne ja vauvan puoleen kuin kameraan. Toki voimme ottaa myös katse-kameraan kuvan halutessanne.

 
Asennon olisi aina oltava mukava. Eli jos on hankala olla, niin kannattaa kohentaa asentoa. Lähdetään liikkeelle siitä, missä teidän on mahdollisimman helppo olla vauvan kanssa.


Käsille kannattaa etsiä paikka, esim vauvan varpaista, puolison olkapäältä tai käden päältä. Vapaana roikkuvat kädet ei yleensä näytä hyvälle.


Mitä lähekkäimmin olette, sen tunteellisempia kuvia yleensä tulee (kuvissa jopa 30cm etäisyys on pitkä, saa olla tosi lähekkäin) Saa pusutella, nuuhkia ja nojata toiseen, ihastella ja ihmetellä vauvaa. Huumori ja hetkessä syntyvät tilanteet ovat mahtavia eli nauraakin saa!

Ohjaan asennot melko tarkasti ja joskus se voi tuntua epäluonnolliselle: harva on arkena täysin samanlaisissa asennoissa kuin kuvauksissa. Jos olet sitä mieltä, että asento ei sovi sinulle (esim pää nojaa puolison päähän), niin asentoa saa ja pitää vaihtaa. Ohjaan teitä niin, kuin sommittelun kannalta näyttää mielestäni parhaalle ja luo tunnetta kuviin, mutta se ei ole ainoa oikea vaihtoehto. Kaikki perheet ovat  erilaisia ja kuulen mielelläni toiveitasi myös kesken kuvausten. Kuvat ovat teitä varten.


Valon on tultava oikeasta suunnasta ja kuvakulmien oltava kuvattavalle eduksi, joten ohjaan sen suhteen teitä olemaan "oikein päin".

Sisaruskuvaus vauvan kanssa riippuu sisaruksen/sisarusten iästä. Sisarus voi pitää vauvaa sylissä esimerkiksi sängyllä istuen ja tyynyihin nojaten. Vauva voi olla myös vanhemman sylissä, jolloin isompi sisarus pääsee kurkkaamaan vauvaa. Molemmat lapset voivat olla myös vanhempien sylissä, jolloin otan rajatumman kuvan.

 

Vastasyntyneenkuvaus kotona

VAUVA JA SISARUS

Isompien lasten innokkuus kuvauksiin riippuu monesta tekijästä. Jotkut eivät malta odottaa kuvauksiin pääsyä, toisia ei voisi vähempää kiinnostaa. Pienet lapset eivät toki edes ymmärrä, mistä on kyse.

 

Mikä voisi motivoida isompaa sisarusta?

 

- Ota lapsi mukaan suunnitteluun. Katsokaa yhdessä etukäteen kivoja perhekuvia netistä ja kysy lapsen omia ideoita kuvauksiin. Anna vaikka tehtäväksi keksiä, miten hän haluaisi olla kuvassa vauvan kanssa?

 

- Jos lapsia on useampi, voi kuvaaja osallistaa isompaa sisarusta olemaan ”aputyttö” tai ”apupoika”, jotta pienempi vauva saataisiin viihtymään. Tärkeä tehtävä voi auttaa lasta motivoitumaan.

 

- Kehu ja kannusta. Kuvauksissa on erittäin sallittua kehua lasta ihan pienimmästäkin onnistumisesta. Positiivinen suhtautuminen (vaikka miten lapsi kiukuttelisi) toimii todennäköisesti paremmin, kuin toruminen. Myös puolisoa saa kehua. Ja itseään. (ja kuvaajaa tottakai!)

 

- Jos lapsia on useita, on tärkeää että huomioimme lapsia mahdollisimman tasavertaisesti. Eli kehutaan ja kannustetaan kaikkia. Isommat sisarukset ovat helposti mustasukkaisia pienemmästä tulokkaasta. Tässä tilanteessa isompi sisarus kaipaa extrahuomiointia.

- Mitkä asiat ovat lapsille tärkeitä tällä hetkellä eli mistä asioista kuvaaja voisi kysellä lapselta? Lapsen jututtaminen mieluisasta aiheesta voi saada aikaan rentoutuneen tunnelman.

 

- Kuvaajalla on tarroja laatikossa, joita voi käyttää porkkanana tarpeen tullen. Eli onnistuneesta hetkestä taskuun sujahtaa tarra.

- Hyvästäkin valmistautumisesta huolimatta lapsi voi reagoida ”minua ei saa kuvata” – ajatuksella. Tähän auttaa yleensä se, että antaa lapsen hetken olla rauhassa ja käyttää käänteispsykologiaa ajatuksella: ”nyt kuvataan isiä ja äitiä ja vauvaa”. Kun muulla perheellä on mukavaa ja kuvaan meno ”kiellettyä”, saattaa lapsi halutakin kuvaan. 

 

Lapsi voi olla myös siinä kehitysvaiheessa, että ei kertakaikkiaan malta tai halua olla vauvan lähellä. Teen parhaani, mutta lasta ei tietenkään voida pakottaa kuviin. Sisaruskuvia otetaan aina lapsen ehdoilla. Eli kuvia otetaan, jos saadaan.

 

-Kuvaukset voivat jännittää lasta (kuten myös vanhempia). Voitte harjoitella kuvausta kotona etukäteen isomman sisaruksen kanssa (vaikka puhelimen kanssa sängyllä), jos lapsi on kova jännittämään. Joskus kova jännitys voi purkautua itkuna pienimmänkin ”takapakin” tullen. Jotta tätä ei pääsisi syntymään, pidetään yllä positiivinen ilmapiiri, kehuminen ja kannustus. Jos lapsi alkaa itkeä jostain syystä, se ei haittaa mitään. Koitetaan selvittää harmituksen aihe, pyydetään tarvittaessa anteeksi, otetaan evästä ja keksitään jotain kivaa tekemistä. Jännittävä uusi tilanne voi laukaista monenlaisia tunteita.

Vastasyntyneenkuvaus Kuopio

VAUVA JA KOIRA

Vauvan ja koiran yhteyskuvauksessa on aina noudatettava erityistä varovaisuutta ja molemmat ovat aina vanhempien vastuulla. Mikäli koira tuntee olonsa epämukavaksi tai osoittaa, että kaipaa tilaa, on sitä annettava. Kuvan sommittelun kannalta on yleensä sitä parempi, mitä lähempänä vauva ja koira ovat toisiaan. Kuitenkaan kuvan ottaminen ei saa mennä koskaan turvallisuuden edelle. Vaikka koira olisi lempeä ja ottanut vauvan hyvin vastaan, on vauva uusi tulokas perheessä ja kuvaustilanne voi olla lemmikille stressaava. Siksi tilanne vaatii erityistä tarkkuutta ja herkkyyttä. Jos teitä yhtään epäilyttää/jännittää koiran käytös, ei kuvia tule ottaa. 

Varatkaa kuvauksiin mukaan tassupyyhe, kuolapyyhe ja runsaasti herkkuja. Puhdistakaa rähmät silmistä, siistikää ja harjatkaa koira tarvittaessa ennen kuvauksia.

 

KODIN LAITTAMINEN VALMIIKSI KUVAUSTA VARTEN

Vastasyntyneenkuvaus kotona
bottom of page