top of page
Vastasyntyneenkuvaus Kuopio

ELÄMÄN IHME

VASTYSYNTYNEENKUVAUS AITASSA

Ihanaa! Olet varannut tai varaamassa ajan vastasyntyneen kuvaukseen aittaamme Ritisenlahteen. Pieni ihme on pian täällä ja elämänne mullistuu aivan uudella tavalla, olipa kyseessä sitten esikoinen tai uusi sisarus. 

Valtavan paljon onnea!

Lapsikuvaus Kuopio - Valokuvaaja Kuopio
Vastasyntyneenkuvaus Kuopio

AJO-OHJE

Rajapuro 35, 70870 Hiltulanlahti (oikea osoite on Rajakaari, mutta mapsi löytää Rajapuron)

Karttalinkki Matkukselta aittaan:

Ritisenlahti-tieltä (asfalttia) käännyttäessä hiekkatielle hyvä maamerkki on jättimäinen lohkare peltoaukion reunalla. Tienviitassa lukee Ritisenmäentie, Hirvelä ja Louhos. Siitäpä vain postilaatikoiden ja roskakatoksen ohi ja eka risteys oikealle on Rajakaari (mapsissa Rajapuro). Aja tien päähän saakka (mapsi näyttää talon naapurin kohdalle)

Parkkipaikka:

Piha on iso, voit jättää auton mihin vain mahtuu

Aitta:

Punainen rakennus leikkimökin takana,

näkyy pihaan ajettaessa

TURVALLISUUS

Vastasyntyneen- ja vauvakuvauksissa turvallisuus on todella tärkeää. Kuvaan vauvaa asennoissa, joissa hänellä on hyvä olla: tavallisimmin selällään, kyljellään, masu tai selkä vanhemman vatsaa tai rintaa vasten.   Vauvan käsittelyssä ja siirtämisessä vanhemmalta toiselle tulee noudattaa varovaisuutta. Mikäli sinulla ei ole hyvä ja varma asento vauvaa pidellessä, kerro kuvaajalle ja vaihdetaan asentoa. Mikään asetelma tai kuvakulma ei saa koskaan olla tärkeämpää kuin vauvan hyvinvointi. 

Minulla on aina kameran hihna kaulan ympärillä, jotta kamera ei voi tippua pienen aarteenne päälle. 

Olen pyrkinyt ottamaan pikkuväen huomioon parhaalla mahdollisella tavalla. Aitassa on kuitenkin kaksi liikuteltavaa salamaa jalustalla, joten valvothan isompaa sisarusta vahinkojen välttämiseksi. Lapsi on aina vanhemman vastuulla ja myös rekvisiittojen ja lelujen kanssa tulee noudattaa varovaisuutta. Suosittelen kuvauksiin sisarukselle liukuestesukkia tai tossuja, sillä lattia on liukas siltä osin, missä ei ole mattoa.

Aitassa on saatavilla käsidesiä. Saavuttehan kuvauksiin vain täysin terveenä. Näin ehkäisemme mahdollisten tartuntatutien leviämistä. Myös kuvaaja kuvaa vain terveenä. 

Vastasyntyneenkuvaus Kuopio

MITÄ PÄÄLLE KUVAUKSIIN PERHEELLE?

Hillityt, murretut, luonnonläheiset sävyt ovat ajattomia ja sopivat täydellisesti aitan sävyjen kanssa yhteen. Luonnonvalkoinen/valkoinen, beige, ruskean sävyt ja konjakki sopivat hyvin taustojen kaveriksi. Suosittelen, että asuista löytyisi jotakin lämmintä sävyä. Se lisää kuviin tunnelmaa.

Jos olette värien ystäviä, voi teillä olla joku "tiimiväri" mausteena. Vaikkapa roosa, oranssi, vihreä, sininen tai keltainen. Näissäkin murretut sävyt toimivat parhaiten.

Musta väri yläosassa "syö" valoa ja mustassa asussa näkyy helposti pöly. Jos päädyt mustiin vaatteisiin,  käy ne läpi huolellisesti tarraharjalla ennen kuvauksia. Suosittelen kuitenkin vaaleampaa tai murretumpaa vaihtoehtoa.

Myös paljas iho näyttää kuvissa hyvälle, kuten vaikkapa isän hihat käärittynä. Ilman paitaa saadaan myös todella herkkiä kuvia isästä & vauvasta.

Suosittelen mukavia, rentoja, hyvin laskeutuvia ja joustavia vaatteita (sen verran että paita ei kiristä vauvaa käsitellessä). Jos äiti imettää, voi senkin huomioida asussa esimerkiksi imetysliiveillä, -paidalla tai -mekolla.

Useita voimakkaita printtejä vaatteissa kannattaa välttää, suosittelen yksivärisiä paitoja tai hyvin hillittyjä kuvioita. Hyvä tapa löytää sopiva vaatetus koko perheelle on asetella vaatteet vierekkäin sängylle ja katsoa, onko väriskaala tasapainoinen.

Myös materiaaleilla on merkitystä. Mukavan näköiset, pehmoiset ja luonnolliset materiaalit näyttää kuvissa ihanalle.  Villaiset ja puuvillaiset asut ovat suosikkejani! Tärkeintä on kuitenkin, että pukeudut (tai puet vauvan) oman persoonasi mukaan vaatteisiin, jossa on hyvä olla. Yhtä oikeaa tyyliä ei ole ja olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet!

MITÄ PÄÄLLE KUVAUKSIIN VAUVALLE?

Suosittelen vauvalle kuvauksiin yksinkertaista asua, kuten bodya, bodya+housuja, bodya+haalaria.  Kiinnitä huomiota, että asu olisi sopivan kokoinen (ei liian iso), joustava ja mukavan tuntuinen päällä. Voit ottaa mukaan omia vaihtoehtoja tai lainata aitan asuja (koko n. 50cm).  

Olen luopunut vauvan kapaloinnista kuvauksissa, mutta voimme käyttää rentoa käärettä kuten vilttiä, harsoa tai torkkupeittoa.

VOINKO VAIHTAA VAUVALLE VAATETTA KUVAUKSISSA?

Kyllä voit vaihtaa, mutta suosittelen yhtä tai maksimissaan kahta asua. Yhdellä asulla kuvaaminen tekee kuvauksesta joustavampaa, kun voimme vaihtaa kuvausaihetta yksilökuvista perhekuviin ja toisinpäin vauvan tuntemuksia seuraillen ilman riisumista ja pukemista. Jos vauva on juuri rauhoittunut unille, on suotavaa antaa hänen jatkaa uniaan sama asu päällä. Asuja voi varata useamman ja katsotaan tilanteen mukaan, milloin on sopiva hetki vaihtaa vai kuvataanko yhdellä asulla. Vaihtelua asuun saa myös vaikkapa villatakilla, rusetilla tai myssyllä.

Vastasyntyneenkuvaus Kuopio

VALMISTAUTUMINEN KUVAUKSIIN

Ota huomioon ainakin seuraavat asiat valmistautuessasi kuvauksiin:

Sovita vaatteet etukäteen, jotta tiedät onko koko sopiva. Lastenvaatteiden koot vaihtelevat paljon valmistajasta riippuen.

Huomioi kylpypäivä, kaipaako hiukset (jos niitä on) pesua ennen kuvauksia?

Vauvalle on hyvä antaa lähtiessä kunnon annos maitoa. Maitohetkiä pidetään myös aitassa aina tarpeen tullen. 

Jos sinulla on silmälasit, puhdista ne huolellisesti ennen kuvauksia. Silmälasien kanssa katson kuvakulmia tarkemmin, jotta vältymme heijastuksilta. Suosittelen mahdollisuuksien mukaan piilolinssejä.

Puhelin unohtuu helposti etutaskuun ja voi pullottaa kuvissa. Säilytä puhelinta jossain muualla kuvausten ajan.

Tarkasta niin omat kuin vauvankin kasvot vielä kerran ennen kuvauksia.  Rähmä jää helposti huomaamatta, mutta näkyy lähikuvissa selvästi. Tarkasta myös korvat.

Siisti sormenkynnet, kynsivallit ja varpaankynnet ennen kuvauksia (jos olette avojaloin).

Tarkasta, että korut ovat oikein päin ja ettei sinulla ole mitään ylimääräistä (esim pompula tai aktiivisuusranneke unohtuu helposti käteen.

Katso, ettei pesulappu näy läpi vaatteista. Leikkaa repsottava langat pois. Silitä vaatteet tarvittaessa ja kuljeta ne hengarissa matkan aikana.  Paitojen hihojen sivupuolelle jää helposti silitys tai viikkausraita.

Kuvissa näkyy useammin kasvojen vasen puoli, joten voit huomioida tämän kampauksessa. Suosittelen, että hiukset olisivat osittain kiinni tai kiinnitetty pinnillä/pannalla, jolleivat pysy korvan takana. Hiukset valuvat helposti kasvojen eteen ja peittävät piirteet. 

Suosittelen ottamaan mukaan varavaatteet koko perheelle.

MITEN OLLA KUVISSA?

Pyrin ohjaamaan teitä asentoihin, joissa teillä kaikilla olisi hyvä ja rento olla. Myös vauvan asennon tulisi olla mahdollisimman luonnollinen. Voimme ottaa kuvia, joissa vauvan kasvot näkyvät kameraan päin, mutta kuvaan myös hetkiä, joissa keskiössä on tunne: se kuinka ihastelette tai lohdutatte tätä maailman suloisinta tuhisijaa. Kuulen mielelläni, millaisissa asennoissa vauva viihtyy kotona :) Voitte istua sohvasängyllä seinää vasten tai lattialla sohvasänkyä vasten. Kuvia voidaan ottaa toki seisaallaankin. Aitta on aika matala, joten suosin enemmän istuvaa asentoa. Myös vauvan kanssa pötköttelyä voi kokeilla. Tallennan halutessanne maitohetket imettäessä tai pullosta annettuna.


Käsille kannattaa etsiä paikka, esim vauvan varpaista, puolison olkapäältä tai käden päältä. Vapaana roikkuvat kädet ei yleensä näytä hyvälle. 


Mitä lähekkäimmin olette, sen tunteellisempia kuvia yleensä tulee (kuvissa jopa 30cm etäisyys on pitkä, saa olla tosi lähekkäin) Saa pusutella, nuuhkia ja nojata toiseen, ihastella ja ihmetellä vauvaa. Huumori ja hetkessä syntyvät tilanteet ovat mahtavia eli nauraakin saa!

Ohjaan asennot melko tarkasti ja joskus se voi tuntua epäluonnolliselle: harva on arkena täysin samanlaisissa asennoissa kuin kuvauksissa, vaikka luontevuus onkin lähtökohtana. Jos olet sitä mieltä, että asento ei sovi sinulle (esim pää nojaa puolison päähän), niin asentoa saa ja pitää vaihtaa. Ohjaan teitä niin, kuin sommittelun kannalta näyttää mielestäni parhaalle saan tunnetta kuviin, mutta se ei ole ainoa oikea vaihtoehto. Kaikki perheet ovat  erilaisia ja kuulen mielelläni toiveitasi myös kesken kuvausten. Kuvat ovat teitä varten.


Valon on tultava oikeasta suunnasta ja kuvakulmien oltava kuvattavalle eduksi, joten ohjaan sen suhteen teitä olemaan "oikein päin".

Sisaruksen asento/tilanne vauvan kanssa riippuu sisaruksen iästä. Sisarus voi pitää vauvaa sylissä esimerkiksi lattialla istuen ja tyynyihin nojaten. Vauva voi olla myös vanhemman sylissä, jolloin isompi sisarus pääsee kurkkaamaan vauvaa.  Molemmat lapset voivat olla myös vanhempien sylissä, jolloin otan rajatumman kuvan.

 

Vastasyntyneenkuvaus Kuopio

VAUVA JA SISARUS

Isompien lasten innokkuus kuvauksiin riippuu monesta tekijästä. Jotkut eivät malta odottaa kuvauksiin pääsyä, toisia ei voisi vähempää kiinnostaa. Pienet lapset eivät toki edes ymmärrä, mistä on kyse.

 

Mikä voisi motivoida isompaa sisarusta?

 

- Ota lapsi mukaan suunnitteluun. Katsokaa yhdessä etukäteen kivoja perhekuvia netistä ja kysy lapsen omia ideoita kuvauksiin. Anna vaikka tehtäväksi keksiä, miten hän haluaisi olla kuvassa vauvan kanssa?

 

- Kuvaaja voi osallistaa isompaa sisarusta olemaan ”aputyttö” tai ”apupoika”, jotta vauva saataisiin viihtymään. Tärkeä tehtävä voi auttaa lasta motivoitumaan.

 

- Kehu ja kannusta. Kuvauksissa on erittäin sallittua kehua lasta ihan pienimmästäkin onnistumisesta. Positiivinen suhtautuminen (vaikka miten lapsi kiukuttelisi) toimii todennäköisesti paremmin, kuin toruminen. Myös puolisoa saa kehua. Ja itseään. (ja kuvaajaa tottakai!)

- Mitkä asiat ovat sisarukselle tärkeitä tällä hetkellä eli mistä asioista kuvaaja voisi kysellä lapselta? Lapsen jututtaminen mieluisasta aiheesta voi saada aikaan rentoutuneen tunnelman.

 

- Kuvaajalla on tarroja laatikossa, joita voi käyttää porkkanana tarpeen tullen. Eli onnistuneesta hetkestä taskuun sujahtaa tarra.

- Hyvästäkin valmistautumisesta huolimatta lapsi voi reagoida ”minua ei saa kuvata” – ajatuksella. Tähän auttaa yleensä se, että antaa lapsen hetken olla rauhassa ja käyttää käänteispsykologiaa ajatuksella: ”nyt kuvataan isiä ja äitiä ja vauvaa”. Kun muulla perheellä on mukavaa ja kuvaan meno ”kiellettyä”, saattaa lapsi halutakin kuvaan. 

 

Lapsi voi olla myös siinä kehitysvaiheessa, että ei kertakaikkiaan malta tai halua olla vauvan lähellä. Teen parhaani, mutta lasta ei tietenkään voida pakottaa kuviin. Sisaruskuvia otetaan aina lapsen ehdoilla. Eli kuvia otetaan, jos saadaan.

 

-Kuvaukset voivat jännittää lasta (kuten myös vanhempia). Voitte harjoitella kuvausta kotona etukäteen isomman sisaruksen kanssa (vaikka puhelimen kanssa sängyllä), jos lapsi on kova jännittämään. Joskus kova jännitys voi purkautua itkuna pienimmänkin ”takapakin” tullen. Jotta tätä ei pääsisi syntymään, pidetään yllä positiivinen ilmapiiri, kehuminen ja kannustus. Jos lapsi alkaa itkeä jostain syystä, se ei haittaa mitään. Koitetaan selvittää harmituksen aihe, pyydetään tarvittaessa anteeksi, otetaan evästä ja keksitään jotain kivaa tekemistä. Jännittävä uusi tilanne voi laukaista monenlaisia tunteita.

Vastasyntyneenkuvaus Kuopio

MITÄ MUKAAN KUVAUKSIIN? 

Alla on listattuna tarvikkeita, joita saatat tarvita:

VAUVALLE

vaippoja

kosteuspyyhkeitä

tutti

tuttipullo

äidinmaidonkorvike

harsoja

kuvausvaatteet

varavaatteet

Asusteet (myssy, rusetti, tossut...)

Hiusharja

SISARUKSELLE

luistamattomat tossut/liukuestesukat

jotain puuhaa / leluja vauvan kuvauksen ajaksi

Kuvausvaatteet 

Varavaatteet

Juomapullo

ÄIDILLE:

Liivinsuojukset

Kuvausvaatteet

Varavaatteet

Meikit, huulirasva, pompulat, pinnit, hiusharja, hiuslakka tms

Terveyssiteet

Korut

Juomapullo

IsÄLLE/PUOLISOLLE

Kuvausvaatteet

Varavaatteet

Kello, korut

Hiusvaha tms

Juomapullo

Koko perheelle evästä :)

Muista myös puhelin ja kotiavaimet.

Mitä vain kysyttävää ilmenee, vastaan mielelläni! Lämpimästi tervetuloa!

bottom of page