Perhekuvaus Kuopio
Lapsikuvaus Kuopio - Valokuvaaja Kuopio
Miiluranta 1.jpg

TERVETULOA KUVAUKSIIN

STUDIO

Studion osoite on Miiluranta 1 C 4, 70800 Kuopio. Studio sijaitsee keltaisessa puutalossa ABC Pitkälahden läheisyydessä, Best Caravan myymälän takana. Sisäänkäynti on talon vasemman puoleisesta ovesta. Auton voi jättää studion eteen. Studiolle on muutama rappunen nousua. Kuljethan raput varovaisesti!

TURVALLISUUS

Olen pyrkinyt ottamaan pikkuväen huomioon parhaalla mahdollisella tavalla. Studiolla on kuitenkin joitakin liikuteltavia valaisimia ja salamoita, joten valvothan lastasi vahinkojen välttämiseksi. Lapsi on aina vanhemman vastuulla ja myös rekvisiittojen ja lelujen kanssa tulee noudattaa varovaisuutta. Sänky on sijoitettu turvallisesti lattian tasolle, joten tippumisvaaraa ei ole.

Studiolla on käsienpesumahdollisuus ja käsidesiä. Saavuttehan kuvauksiin vain täysin terveenä. Näin ehkäisemme mahdollisten tartuntatutien leviämistä. Informoi kuvaajaa, mikäli haluat kuvauksissa pidettävän turvaväliä. Kuvaaja käyttää kuvauksissa maskia. Studio siivotaan huolellisesti jokaisen kuvauksen jälkeen.

Perhekuvaus Kuopio

MITÄ PÄÄLLE KUVAUKSIIN?

Hillityt, murretut, luonnonläheiset sävyt ovat ajattomia ja sopivat täydellisesti studion rekvisiitan kanssa yhteen. Valkoinen/vaalea yläosa on aina varma valinta.  Myös beige, vanha roosa, okra, ruskean sävyt ja konjakki sopivat hyvin taustojen kaveriksi.

Musta väri yläosassa "syö" valoa ja mustassa asussa näkyy helposti pöly sekä vaatteen tekstuuri. Jos päädyt mustiin vaatteisiin,  käy ne läpi huolellisesti tarraharjalla ennen kuvauksia. Suosittelen kuitenkin vahvasti vaaleampaa tai murretumpaa vaihtoehtoa sekä ylä-että alaosaan. Mikäli yläosa on tumma, tulee lähikuvista todella tummia.

 

Useita voimakkaita printtejä vaatteissa kannattaa välttää, suosittelen yksivärisiä paitoja tai hyvin hillittyjä kuvioita. Hyvä tapa löytää sopiva vaatetus koko perheelle on asetella vaatteet vierekkäin sängylle ja katsoa, onko väriskaala tasapainoinen.

Myös materiaaleilla on merkitystä. Mukavan näköiset, pehmoiset ja luonnolliset materiaalit näyttää kuvissa ihanalle. Pellavaiset ja villaiset asut ovat suosikkejani! Tärkeintä on kuitenkin, että pukeudut (tai puet lapsen) oman persoonasi mukaan vaatteisiin, jossa on hyvä olla. Yhtä oikeaa tyyliä ei ole ja olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet!

ASUSTEET KUVISSA

Asusteet ja korut viimeistelevät tyylin. Lasten pääpannat,rusetit, hatut ja pinnit on supersöpöjä, mutta voi olla, ettei pikkuinen anna pitää niitä kovin kauan. Studiolla on muutamia rusetteja lainaksi. Myös henkseleillä ja polvisukilla voi saada vekkulia ilmettä.

Suosittelen paljaita varpaita kuvauksiin koko perheelle. En kuvaa varpaita, mutta ne voivat näkyä sävyinä kuvissa. Sukat usein pompahtavat esiin kuvista vieden turhaa huomiota. Jos päädyt sukkiin, tarkasta että ne ovat puhtaat ja ehjät myös pohjista ja että ne sopivat asujen sävyihin. Talvikaudella esim villasukat koko perheelle on hyvä valinta, mutta näissäkin pohjat tulee olla siistit.

 

Perhekuvaus Kuopio

VALMISTAUTUMINEN KUVAUKSIIN

Ota huomioon ainakin seuraavat asiat valmistautuessasi kuvauksiin:

Jos sinulla on silmälasit, puhdista ne huolellisesti ennen kuvauksia. Silmälasien kanssa katson kuvakulmia tarkemmin, jotta vältymme heijastuksilta. Jos sinulla on mahdollisuus valita piilolinssit silmälasien sijasta, suosittelen niitä.

Puhelin unohtuu helposti etutaskuun ja voi pullottaa kuvissa. Säilytä puhelinta jossain muualla kuvausten ajan. Tyhjennä taskut myös kaikesta muusta tavarasta.

Tarkasta niin omat kuin lastenkin kasvot vielä kerran ennen kuvauksia. Puhdista lapsen kasvot huolellisesti, etenkin kuivunut räkä jää helposti ihoon kiinni ja on todella vaikea editoida pois siististi. Myös rähmä jää helposti huomaamatta. Tarkasta myös korvat. 

Siisti sormenkynnet, kynsivallit ja varpaankynnet ennen kuvauksia (jos olette avojaloin).

Tarkasta, että korut ovat oikein päin ja ettei sinulla ole mitään ylimääräistä (esim pompula tai aktiivisuusranneke unohtuu helposti käteen.

Katso, ettei pesulappu näy läpi vaatteista. Leikkaa repsottava langat pois. Silitä vaatteet tarvittaessa ja kuljeta ne hengarissa matkan aikana.  Paitojen hihojen sivupuolelle jää helposti silitys tai viikkausraita.

Suosittelen ottamaan mukaan varavaatteet.

YKSIVUOTIAS KUVAUKSISSA

Lapsen reaktioita ei voi etukäteen ennustaa ja joskus ne saattavat yllättää: Lapsi, joka ei normaalisti vierasta, voikin vierastaa ja lapsi, joka normaalisti vierastaa, voi olla heti kuin kotonaan. Yleisesti ottaen uusi paikka ja tilanne aiheuttaa ainakin jonkin verran ihmettelyä, ja lapsi ei ole välttämättä niin aurinkoinen tai hymyilevä kuin perusarjessa. Tilanne on lapselle uusi ja ympärillä on monenmoista katseltavaa. Teen parhaani, jotta lapsella olisi hyvä olla ja jotta saisin kuvattua mahdollisimman monta ilmettä ja piirrettä.

Kokemukseni mukaan kuvauksen ensimmäiset 10-15min ovat parhaita hetkiä saada rauhallisempia otoksia. Myös katse-kameraan kuvat onnistuvat yleensä helpoiten heti aluksi, kun kuvaaja on vielä mielenkiintoinen tyyppi. Kuvaus kannattaa aloittaa siis mahdollisimman pian saapumisen jälkeen, jollei lapsi silmin nähden vierasta uutta tilannetta. Siinä tapauksessa toki otetaan alkuun enemmän tutustumisaikaa.

Mikäli toiveissa on katse-kameraan kuvia, kannattaa vanhempien pysytellä hiukan taka-alalla ja olla viihdyttämättä lasta sillä hetkellä. Lapsen katse suuntautuu yleensä sinne, missä tapahtuu tai mistä kuuluu ääntä. Lapsen viihdyttäminen on kuitenkin vallan sallittua ja toivottavaakin, jos lapsen halutaan näyttävän huikeimmat ilmeensä tilanteessa. Joskus kuvaajan hauskuutukset riittää, mutta etenkin kuvausten edetessä vanhempien apu on usein tarpeen, sillä lapsi huomio vaeltaa helposti lampusta verhoihin, johtoon ja kenkään.

 

Varautukaa kuitenkin siihen, että jos lapsi on aktiivinen ja liikkuvainen ja etenkin jos hän osaa jo juosta, voi kuvaus olla melko haastavaa. Lapsi todennäköisesti haluaa tutkia studion joka nurkan ja kuvaushuoneessa/alueella pysyminen voi vaatia monia luovia keinoja.  Aikaa ja keinoja kuitenkin riittää! Voimme testata kaikki lasta kiinnostavat rekvisiitat, kokeilla musiikkia ja kuvaaja on myös hyvä ääntelemään! Joskus laulaminen voi myös toimia! Kuvaajaa ei haittaa, vaikka lapsi olisi vilkas ja liikkuvainen eikä pysy paikallaan, tämä on kuvaajalle ihan arkipäivää.

YKSIVUOTIAS JA PERHE

Yksivuotias lapsi on utelias seikkailija, joka useimmiten haluaa ainakin jossain vaiheessa kuvauksia tutustua studion jokaiseen nurkkaukseen ja käsillä oleviin tavaroihin. Yhteiskuvat tämän ikäisen lapsen kanssa voivat olla silloin haastavia. Jos lapsi on jo oppinut kävelemään, hän yleensä myös hyödyntää taitoaan aktiivisesti ja sylissä olo uudessa jännässä paikassa voi olla lapselle ylivoimaista.

 

Yleensä paras hetki yhteiskuville on heti alussa, kun lapsi hiukan vielä ihmettelee ympäristöään, eikä meno ole kovimmillaan. Tuolloin hän malttaa olla todennäköisesti hetken vanhempien sylissä tai lähellä. Kuvausten ensimmäinen vartti kannattaa hyödyntää siis hyvin. Lapselta ei ehkä tule vielä ne riemukkaimmat ilmeet, mutta hän on todennäköisesti hyväntuulinen ja jaksavainen. Tämä on myös se hetki, kun leluja ei vielä välttämättä tarvita viihdykkeeksi (menevät suuhun) ja kuvaaja on mielenkiintoinen uusi tyyppi, jolloin katse-kameraan kuvia on helpompi saada.

 

Kuitenkin, jos yksilökuvat ovat selvästi tärkeämmät kuin perhekuvat voidaan aloittaa myös yksilökuvista. Alkuun saadaan yleensä rauhallisempia, ihmettelevämpiä otoksia. Mutta tottakai jokainen kuvaus on yksilöllinen. Tuumataan yhdessä paras kuvausjärjestys, sillä yhtä oikeaa tapaa tähän ei ole.

Kun lapsi lämpeää ja liikkuu jo aktiivisemmin, voi lelut tai musiikki auttaa suuntaamaan mielenkiintoa, jotta lapsi pysyy kuvausalueella. Lapsi voi käydä välillä kiertämässä ja tutkimassa paikkoja ja sitten taas minuutti (tai kolme sekuntia) kuvataan.  Kuvaus koostuu pienistä hetkistä ja taukoja pidetään aina tarvittaessa.

Lapsi on ihana juuri sellaisena kuin hän on, hitaasti lämpeävä, rauhallinen, vilkas, touhukas, ihmettelevä, totinen, nauravainen ja kaikkea siltä väliltä. Pyrin kuvamaan tunneskaaloja, ilmeitä ja touhuja laidasta laitaan ja eri kuvakulmista, jotta mahdollisimman monta erilaista lapselle ominaista piirrettä tulisi tallennettua.

Perhekuvaus Kuopio

MITEN OLLA KUVISSA?

Yleisohje perhekuviin on, että olkaa kuin minua ei olisikaan eli keskittykää olemaan toisillenne läsnä ja kääntykää enemmän toistenne puoleen kuin kameraan.

 
- Asennon olisi aina oltava mukava. Eli jos on hankala olla, niin kannattaa kohentaa asentoa


- Käsille kannattaa etsiä paikka, esim lapsen varpaista, käsikädessä, puolison olkapäältä. Vapaana roikkuvat kädet ei yleensä näytä hyvälle.


- Tekeminen ja aidot hetket on parhaita eli jos löytyy joku sellainen juttu, mistä lapsi tykkää tosi paljon (lennättäminen, kutittelu, köllöttely tms) kannattaa hyödyntää


- Mitä lähekkäimmin olette, sen tunteellisempia kuvia yleensä tulee (kuvissa jopa 30cm etäisyys on pitkä, saa olla tosi lähekkäin) Saa pusutella, nuuhkia ja nojata toiseen. Toki kuvat voivat olla luonteeltaan vaikka hauskoja ja vauhdikkaita.


- Valon on tultava oikeasta suunnasta ja kuvakulmien oltava kuvattavalle eduksi, joten ohjaan sen suhteen teitä olemaan "oikein päin".

 

MITÄ MUKAAN KUVAUKSIIN?

Saatat tarvita ainakin:

Kuvausvaatteet

Varavaatteet

Asusteet, pinnit, pompulat, pannat, lapsen harja

Meikit, pompulat, pinnit, harja/kampa

Evästä

Juomapullo

Lapsen omia leluja

Vaippoja

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!

Perhekuvaus Kuopio

LAPSEN | LASTEN MOTIVOINTI

Lasten innokkuus kuvauksiin riippuu monesta tekijästä. Jotkut eivät malta odottaa kuvauksiin pääsyä, toisia ei voisi vähempää kiinnostaa. Pienet lapset eivät toki edes ymmärrä, mistä on kyse.

 

Mikä voisi motivoida lasta?

 

- Ota lapsi mukaan suunnitteluun. Katsokaa yhdessä etukäteen kivoja perhekuvia netistä ja kysy lapsen omia ideoita kuvauksiin. Anna vaikka tehtäväksi keksiä yksi tai kaksi asetelmaa.

 

- Jos lapsia on useampi, voi kuvaaja osallistaa isompaa sisarusta olemaan ”aputyttö” tai ”apupoika”, jotta pienempi sisarus saataisiin viihtymään. Tärkeä tehtävä voi auttaa lasta motivoitumaan.

 

- Kuvauksissa tärkein asia olisi, että teillä on hauskaa. Pohtikaa etukäteen, voisiko kuvaustilannetta naamioida leikin varjoon? Mistä lapsi innostuisi? Mistä pitäisi?

 

- Kehu ja kannusta. Kuvauksissa on erittäin sallittua kehua lasta ihan pienimmästäkin onnistumisesta. Positiivinen suhtautuminen (vaikka miten lapsi kiukuttelisi) toimii todennäköisesti paremmin, kuin toruminen. Myös puolisoa saa kehua. Ja itseään. Heh, ja kuvaajaa.

 

- Jos lapsia on useita, on tärkeää että huomioimme lapsia mahdollisimman tasavertaisesti. Eli kehutaan ja kannustetaan kaikkia. Isommat sisarukset ovat helposti mustasukkaisia, jos samalla kuvauskerralla kuvataan pienemmän sisaruksen 1v kuvat. Tässä tilanteessa isompi sisarus kaipaa extrahuomiointia.

- Mitkä asiat ovat lapsille tärkeitä tällä hetkellä eli mistä asioista kuvaaja voisi kysellä lapselta? Lapsen jututtaminen mieluisasta aiheesta voi saada aikaan rentoutuneen tunnelman ja hauskoja ilmeitä.

 

- Kuvaajalla on tarroja laatikossa, joita voi käyttää porkkanana tarpeen tullen. Eli onnistuneesta hetkestä taskuun sujahtaa tarra.

- Hyvästäkin valmistautumisesta huolimatta lapsi voi reagoida ”minua ei saa kuvata” – ajatuksella. Tähän auttaa yleensä se, että antaa lapsen hetken olla rauhassa ja käyttää käänteispsykologiaa ajatuksella: ”nyt kuvataan isiä ja äitiä ihan kahdestaan”. Kun isillä ja äidillä on mukavaa ja kuvaan meno ”kiellettyä”, saattaa lapsi halutakin kuvaan.

 

-Kuvaukset voivat jännittää lasta (kuten myös vanhempia). Voitte harjoitella kuvausta kotona etukäteen (vaikka puhelimen kanssa sängyllä), jos lapsi on kova jännittämään. Joskus kova jännitys voi purkautua itkuna pienimmänkin ”takapakin” tullen. Jotta tätä ei pääsisi syntymään, pidetään yllä positiivinen ilmapiiri, kehuminen ja kannustus. Jos lapsi alkaa itkeä jostain syystä, se ei haittaa mitään. Koitetaan selvittää harmituksen aihe, pyydetään tarvittaessa anteeksi, otetaan evästä ja keksitään jotain kivaa tekemistä. Jännittävä uusi tilanne voi laukaista monenlaisia tunteita.

MITÄ MUKAAN KUVAUKSIIN?

Saatat tarvita ainakin:

Kuvausvaatteet

Varavaatteet

Asusteet, pinnit, pompulat, pannat, lapsen harja

Meikit, pompulat, pinnit, harja/kampa

Evästä

Juomapullo

Lapsen omia leluja

Vaippoja

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!

Perhekuvaus Kuopio