top of page
Perhekuvaus Kuopio
Lapsikuvaus Kuopio - Valokuvaaja Kuopio
Perhekuvaus Kuopio

RAKKAUDEN KESÄ/syksy 2022

VALOKUVAUS MILJÖÖSSÄ

Ikuistetaan yhdessä teidän perheen rakkaustarina juuri teidän tavallanne! Tämä hetki on niin pian jo eilinen, mutta muistot ovat elämänmittaisia ja ansaitsevat tulla tallennetuksi. Kuvien kautta pääset sukeltamaan elämäsi hetkiin yhä uudelleen.

KUVAUSPAIKAT

1. Ritisenlahdessa kotimme lähetyvillä sijaitsee upea paikka, Hirvelä. Hirvelä on Sotkan riistamiehet ry:n metsästysmaja. Hirvelästä löytyy laavu, kota ja vanhoja kauniita puisia rakennuksia kuten myös "aakeeta laakeeta" ja harvaa heinikkoa, missä pikkuistenkin on hyvä kävellä. Alue on metsän ympäröimä. Hirvelässä järjestetään silloin tällöin yksityistilaisuuksia, jolloin emme voi mennä sinne, mutta pääsääntöisesti paikka on käytettävissä. Tarkastan varaustilanteen aina etukäteen. Laavu on joka tapauksessa julkinen (myös teillä on mahdollisuus tehdä tulet ja paistaa vaikka makkarat!), joten laavulla saattaa olla retkeilijöitä. Alueella on monta muuta paikkaa, missä kuvata, jos joku muu sattuu yhtä aikaa paikalle. Tavallisesti paikka on kuitenkin tosi rauhallinen enkä ole itse törmännyt muihin ihmisiin.

2. Toinen vaihtoehto kuvaukselle on oma hiekkatiemme (Rajapuro, Hiltulanlahti). Tien varrella on vain pari taloa, joten liikenne on erittäin vähäistä ja maisemat ovat mitä kauneimmat peltomaisemat. Auringonlasku näkyy myös tielle. Pientareet oli juuri niitetty, kun kävin nappasemassa kuvat, mutta ne ehtivät hyvin kasvaa takaisin kuvauksiin mennessä.

3. Itselleni nämä paikat ovat näppäriä, koska pääsen nopeasti tarkastamaan sään, valon ja miltä luonto näyttää kullakin hetkellä. Voimme kuitenkin sopia myös jonkun muun kuvauspaikan, mikäli teidän on vaikkapa hankala liikkua Ritisenlahteen päin. Kuopion keskustan läheisyydessä minulla on muutamia vakiopaikkoja. Tai entäpä kuvaus vaikka teidän omassa pihassa?

KUVAUSAIKA

Kuvausaika riippuu säästä ja teidän rytmistä. Pääsääntöisesti suosittelen kuvausta niin myöhään kuin mahdollista, sillä valo pehmenee huomattavasti pari tuntia ennen auringonlaskua. Näin kuvista tulee tunnelmallisempia ja kuvauskin on huomattavasti helpompaa. Kuitenkin, jos sää on täysin pilvinen (minun lempparisää!), voimme kuvata mihin aikaan vain päivästä. Sovitaan etukäteen kellonaika, mutta katsotaan tilannetta tarkemmin vielä kuvauspäivää edeltävänä päivänä.

Perhekuvaus Kuopio

MITÄ PÄÄLLE KUVAUKSIIN?

Hillityt, murretut, luonnonläheiset sävyt ovat ajattomia ja sopivat täydellisesti luontoon. Valkoinen/vaalea yläosa tai mekko on aina varma valinta. Myös beige, konjakki ja poltettu oranssi sopivat hyvin miljöökuvauksiin. Oranssi on vihreän ruohon paras kaveri! Vanha roosa puolestaan sopii erityisen kauniisti hirsisten rakennusten kaveriksi.

Musta väri yläosassa "syö" valoa ja mustassa asussa näkyy helposti pöly sekä vaatteen tekstuuri. Jos päädyt mustiin vaatteisiin,  käy ne läpi huolellisesti tarraharjalla ennen kuvauksia. Suosittelen kuitenkin vahvasti vaaleampaa tai murretumpaa vaihtoehtoa etenkin yläosaan.

 

Useita voimakkaita printtejä vaatteissa kannattaa välttää, suosittelen yksivärisiä paitoja tai hyvin hillittyjä kuvioita. Toisaalta esimerkiksi tiimi-flanellipaidat voisivat olla hauska vaihtoehto laavumaisemiin/hirsiseinän kanssa! Hyvä tapa löytää sopiva vaatetus koko perheelle on asetella vaatteet vierekkäin sängylle ja katsoa, onko väriskaala tasapainoinen.

Myös materiaaleilla on merkitystä. Mukavan näköiset, pehmoiset ja luonnolliset materiaalit näyttää kuvissa ihanalle. Tärkeintä on kuitenkin, että pukeudut (tai puet lapsen) oman persoonasi mukaan vaatteisiin, jossa on hyvä olla. Yhtä oikeaa tyyliä ei ole ja olet hyvä juuri sellaisena kuin olet!

Pienille tytöille perhekuvauksiin yksi hyvä vaihtoehto on romperi: asu ei mene ruttuun kerälle lasta syliin nostaessa. Mekon alle suosittelen bloomerseja, jotta vaippa ei pääse vilahtamaan. Huomiota kannattaa kiinnittää myös lasten vaatteiden kokoon: vaatteiden tulisi olla sopivia, ei liian isoja. Kun lapsia pidetään sylissä, nousee paita tai mekko helposti korviin. Pienille lapsille suosittelen paidan tilalle bodyä. Vaatteet rutistuvat ja harvoin istuvat kuvassa juuri täydellisesti, mutta sehän on vain elämää! Vaatteiden rutistumisesta ei kuvauksissa kannata turhia stressata. Lapset liikkuvat ja voivat jopa kaatua juostessaan tai askeleita harjoitellessa. Vaatteet voivat vähän likaantua, mutta sitähän se lasten elämä on! 

Naisille suosittelen mekkoa tai hametta, joka on täyspitkä tai polven alle. Etenkin pienten lasten kanssa kuvissa voi joskus näkyä vain vanhempien jalat, jolloin alaosa korostuu. Myös housut & paita tai tunika on hyvä vaihtoehto ja antaa vapautta liikkua. Tuumaa myös, haluatko käsivarsien näkyvän kuvissa. Yleisesti ottaen hihalliset asut toimivat paremmin, mutta tietenkään yhtä oikeaa asua ja tyyliä ei ole. Pääasia on, että tunnet olosi kotoisaksi vaatteissa.

ASUSTEET KUVISSA

Asusteet ja korut viimeistelevät tyylin. Lasten pääpannat,rusetit, hatut ja pinnit on supersöpöjä, mutta voi olla, ettei pikkuinen anna pitää niitä kovin kauan.  Myös henkseleillä ja polvisukilla voi saada vekkulia ilmettä. Tuuli voi ottaa hiuksista vallan, joten suosittelen, että hiukset olisivat kiinni ainakin osittain tai matkaan mukaan kannattaa ottaa pinnejä/pompuloita. Aurinkohatut ovat näyttäviä kuvissa, mutta saattavat olla tiellä, kun olet puolison/perheen kanssa ihan lähekkäin. Hattu voi myös lentää päästä kovalla tuulella. Hattua kannattaa kuitenkin kokeilla ja voi olla, että se toimii hyvinkin. Varaudu kuitenkin olemaan myös ilma hattua tarvittaessa.

Kengät voivat olla kesäkengät, tennarit tai vaikkapa korkeavartiset maiharit. Kenkävalinta riippuu maastosta ja tyylistänne. Jossain tilanteessa voi olla mahdollista olla myös paljain varpain.  

 

Perhekuvaus Kuopio

VALMISTAUTUMINEN KUVAUKSIIN

Ota huomioon ainakin seuraavat asiat valmistautuessasi kuvauksiin:

Jos sinulla on silmälasit, puhdista ne huolellisesti ennen kuvauksia. Silmälasien kanssa katson kuvakulmia tarkemmin, jotta vältymme heijastuksilta.

Puhelin unohtuu helposti etutaskuun ja voi pullottaa kuvissa. Säilytä puhelinta jossain muualla kuvausten ajan.

Tarkasta niin omat kuin lastenkin kasvot vielä kerran ennen kuvauksia. Puhdista lapsen kasvot huolellisesti, etenkin kuivunut räkä jää helposti ihoon kiinni. Räkä on vaikea saada editoutua pois siististi. Myös rähmä jää helposti huomaamatta. Tarkasta myös korvat.

Siisti sormenkynnet, kynsivallit ja varpaankynnet ennen kuvauksia (jos olette avojaloin).

Sheivaa ylimääräiset karvat tai parta ajoissa. Rasvaa kuiva iho.

Tarkasta, että korut ovat oikein päin ja ettei sinulla ole mitään ylimääräistä (esim pompula tai aktiivisuusranneke unohtuu helposti käteen.

Katso, ettei pesulappu näy läpi vaatteista. Leikkaa repsottava langat pois. Silitä vaatteet tarvittaessa ja kuljeta ne hengarissa matkan aikana.  Paitojen hihojen sivupuolelle jää helposti silitys tai viikkausraita.

MITEN OLLA KUVISSA?

Yleisohje perhekuviin on, että olkaa kuin minua ei olisikaan eli keskittykää olemaan toisillenne läsnä ja kääntykää enemmän toistenne puoleen kuin kameraan.

 
- Asennon olisi aina oltava mukava. Eli jos on hankala olla, niin kannattaa vaihtaa asentoa


- Käsille kannattaa etsiä paikka, esim lapsen varpaista, käsikädessä, puolison olkapäältä. Vapaana roikkuvat kädet ei yleensä näytä hyvälle.


- Tekeminen ja aidot hetket on parhaita eli jos löytyy joku sellainen juttu, mistä lapsi tykkää tosi paljon (lennättäminen, reppuselkäily, olkapäille nosto, hippa, kukkien keräily tai ihastelu, käpyjen keräily, halit, pusuttelu, lintujen ihmettely, käsikkäin kävely..) kannattaa hyödyntää.


- Mitä lähekkäimmin olette, sen tunteellisempia kuvia yleensä tulee (kuvissa jopa 30cm etäisyys on pitkä, saa olla tosi lähekkäin) Saa pusutella, nuuhkia ja nojata toiseen. Toki kuvat voivat olla luonteeltaan vaikka hauskoja ja vauhdikkaita. Miljöökuvauksissa on myös tilaa temmeltää ja juosta, joten aina ei tarvitse olla nenä kiinni nenässä. Jos lapset erkaantuvat vanhemmista, suosittelen vanhempien ottavan kontaktia toisiinsa. Silloin on hyvä halittelu/pusutteluhetki tai olla vaikka käsikädessä kahdestaan. Jo toisiinne katsominen tuo kuviin tunnetta, jos lähempi kanssakäyminen ei tunnu kuvaajan edessä luontevalle.

Tärkein neuvoni on, että koittakaa rentoutua ja pitää hauskaa sekä keskittyä toisiinne. Suunnittelen teille sopivia sommitelmia ja "tekemistä" kuvauksiin, mutta mennään tilanteen mukaan. Usein kuvaus soljuu kuin itsestään lapsia seuraillen ja kevyesti ohjaten, mutta toki tämä riippuu myös lasten iästä.  Teidän ei tarvitse osata mitään etukäteen. On tavallista, että alkuun on vähän jäykkä olo ja voi jännittääkin. Kyllä se meno siitä rentoutuu, kun vauhtiin päästään! 

 

Perhekuvaus Kuopio

LAPSEN | LASTEN MOTIVOINTI

Lasten innokkuus kuvauksiin riippuu monesta tekijästä. Jotkut eivät malta odottaa kuvauksiin pääsyä, toisia ei voisi vähempää kiinnostaa. Pienet lapset eivät toki edes ymmärrä, mistä on kyse.

 

Mikä voisi motivoida lasta?

 

Ota lapsi mukaan suunnitteluun. Katsokaa yhdessä etukäteen kivoja perhekuvia netistä ja kysy lapsen omia ideoita kuvauksiin. Anna vaikka tehtäväksi keksiä yksi tai juttua, mitä voisitte yhdessä tehdä.

 

Jos lapsia on useampi, voi kuvaaja osallistaa isompaa sisarusta olemaan ”aputyttö” tai ”apupoika”, jotta pienempi sisarus saataisiin viihtymään. Tärkeä tehtävä voi auttaa lasta motivoitumaan.

 

Kuvauksissa tärkein asia olisi, että teillä on hauskaa. Pohtikaa etukäteen, voisiko kuvaustilannetta naamioida leikin varjoon? Mistä lapsi innostuisi? Mistä pitäisi? Kuvaaja ottaa mielellään vinkkejä vastaan, mistä juuri teidän naperot innostuvat!

 

Kehu ja kannusta. Kuvauksissa on erittäin sallittua kehua lasta ihan pienimmästäkin onnistumisesta. Positiivinen suhtautuminen (vaikka miten lapsi kiukuttelisi) toimii todennäköisesti paremmin, kuin toruminen. Myös puolisoa saa kehua. Ja itseään. Heh, ja kuvaajaa. Kehutaan siis toisiamme!

 

Jos lapsia on useita, on tärkeää että huomioimme lapsia mahdollisimman tasavertaisesti. Eli kehutaan ja kannustetaan kaikkia. Isommat sisarukset ovat helposti mustasukkaisia, jos samalla kuvauskerralla kuvataan pienemmän sisaruksen 1v kuvat. Tässä tilanteessa isompi sisarus voi kaivata extrahuomiointia. 

Mitkä asiat ovat lapsille tärkeitä tällä hetkellä eli mistä asioista kuvaaja voisi kysellä lapselta? Lapsen jututtaminen mieluisasta aiheesta voi saada aikaan rentoutuneen tunnelman ja hauskoja ilmeitä.

Hyvästäkin valmistautumisesta huolimatta lapsi voi reagoida ”minua ei saa kuvata” – ajatuksella. Tähän auttaa yleensä se, että antaa lapsen hetken olla rauhassa ja käyttää käänteispsykologiaa ajatuksella: ”nyt kuvataan isiä ja äitiä ihan kahdestaan”. Kun isillä ja äidillä on mukavaa ja kuvaan meno ”kiellettyä”, saattaa lapsi halutakin kuvaan. Joskus kuvaus voi olla lapselle ylivoimaista ja silloin lapsen tahtoa täytyy kunnioittaa. Kuvaaja antaa lapselle tilaa ja tuumataan yhdessä, kuinka asiassa edetään.

 

Kuvaukset voivat jännittää lasta (kuten myös vanhempia). Voitte harjoitella kuvausta kotona etukäteen ulkona, jos lapsi on kova jännittämään. Joskus kova jännitys voi purkautua itkuna pienimmänkin ”takapakin” tullen. Jotta tätä ei pääsisi syntymään, pidetään yllä positiivinen ilmapiiri, kehuminen ja kannustus. Jos lapsi alkaa itkeä jostain syystä, se ei haittaa mitään. Koitetaan selvittää harmituksen aihe, pyydetään tarvittaessa anteeksi, otetaan evästä ja keksitään jotain kivaa tekemistä. Jännittävä uusi tilanne voi laukaista monenlaisia tunteita. Ja jälleen kerran, sitähän se lapsen elämä on: suuria tunteita, joista jokainen on arvokas ikuistettavaksi. Mikä onkaan söpömpää, kuin pienet mutrusuut.

ODOTUSKUVAUS MILJÖÖSSÄ

Tärkein seikka odotuskuvissa miljöössä on, että masu tulisi hyvin esille. Suosittelen kesän kuvauksiin maksimekkoa tai täyspitkää hametta. Masua kannattaa tukea kädellä kuvauksissa kauniin pyöreän muodon esiin tuomiseksi. 

Perhekuvaus Kuopio

OTA HUOMIOON MILJÖÖSSÄ

Punkit, itikat, paarmat ja muut ötökät...näitähän riittää. Varaudu hyttyskarkotteella ja tarvittaessa pitkähihaisilla vaatteilla. Laita tarvittaessa pitkävartiset kengät ja sukat tai pitkälahkeiset housut. Tee punkkitarkastus heti autolle mentyäsi ja vielä kotona.

Aurinko. Laita aurinkovoide tarvittaessa ajoissa, jotta se ehtii imeytyä eikä tahraa vaatteita.

Tuuli. Tämä voi yllättää. Hiukset ja mekko hulmuaa! Ota pompuloita/panta/pinnejä.

Maasto. Millainen kuvauspaikka soveltuu teille? Aikuisten kanssa voidaan kuvata kalliolla, pienten lasten kanssa tasaisemmassa paikassa.

Muut ihmiset. Pyrin löytämään rauhallisen paikan kuvaukselle, mutta yleisillä paikoilla on mahdollista, että paikalla on muitakin tai tietty paikka on jo "varattu". Ympärillä olevat ihmiset (joita on kuitenkin vähän ja harvoin) unohtuu nopeasti, kun vauhtiin päästään. Minulla on aina Plan B eli joku toinen paikka mietittynä valmiiksi, jos sovittuun paikkaan ei jostain syystä pääse.

MITÄ MUKAAN KUVAUKSIIN?

Saatat tarvita ainakin:

Kuvausvaatteet

Varavaatteet

Asusteet, pinnit, pompulat, pannat, lapsen harja, pieni peili (tai puhelin)

Meikit, pompulat, pinnit, harja/kampa

Evästä

Pienet välipalkinnot lapsille, esim rusinat.

Juomapullo

Vaippoja

Kosteuspyyhkeitä

Hyttyskarkote

Aurinkorasva

 

Kuvaajalla on vaalean beige piknik-viltti. Voit ottaa mukaan myös oman halutessasi.

Pian tavataan! 

Perhekuvaus Kuopio
bottom of page